Schoonvegen kan ook zonder natte dweil (vpmc)
De opvoeding van de jonge Nigel Farage, als we vandaag het resultaat bekijken, lijkt geen onverdeeld succes te zijn geweest.
Het befaamde XVIIde E.'se Dulwich College, waar Nigel zijn opvoeding heeft genoten, kan natuurlijk niet instaan voor alles wat de pupillen later vertellen. Zich berouw-vol op de borst slaan hoeven ze dus niet te doen, maar misschien kan een door-lichting geen kwaad. Tenslotte is dat even modieus als excuses. Wel iets duurder maar zeker zo effectief.
En goed bekeken was wat hun discipel Farage in het zogeheten EU-parlement vertelde ook geen volslagen onzin. De vorm was niet in orde. Dat weten we. Zo had Nigel die natte dweil achter zijn kiezen moeten houden, en die bankbedienden ook.
Ten gronde nu: al mogen waarheden zeker herhaald worden, om ons een gedegen oordeel over de EU te vormen, zaten we niet op Farage te wachten want dat oordeel gaf in de vorige eeuw de hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, Martin van Amerongen ons al:
Echt, de enige enthousiastelingen voor Europa zijn de politici, met name diegenen onder hen die inmiddels op hun vaderlandse werkvertrek zijn uitgekeken. […] Heeft u trouwens ooit iemand (buiten het politieke cir-cuit) ontmoet die zich bij het horen van het woord Europa vergenoegd in de handen wreef? Nee, zo iemand bestaat niet. Europa is een tijd-verdrijf van beroepseuropeanen. De particulier die de tweehonderd-vijftig pagina’s Maastrichts Euro-papiaments heeft gelezen is gek óf een Belg, om de woorden van de anti-europeaan Hugo Brandt Corstius te parafraseren..in: Een Helleveeg en andere kritische notities
Uitgeverij Jan Mets, 1993, pp.124-5
Labels: Amerongen | Martin van, EU, Farage | Nigel, Van Rompuy | Herman
13 Comments:
Met zijn verwijzing naar "Euro-papiaments" laat die van Amerongen zich toch maar laagdunkend uit over de zwarten uit de oude Hollandse kolonies in het Caribische gebied. Misschien is dit een geval voor Jozef De Witte om verder te onderzoeken, of zou hij zich niet bekommeren om groene Amsterdammers.
Ja, in zijn dagen kon dat allemaal nog, een socialist die zulke grapjes maakte. Wat een onbeschaafde tijd was dat toch!
De naam Papiaments is afgeleid van de Portugese termen voor brabbelen (papia en papear).
Nigel Farage wordt begin april 46 jaar. Zo jong is hij dus niet Fraechum. Misschien eens wat opzoeken in het vervolg, of moet dat bij Klara niet?
Alweer een OEN die niet kan lezen: nu zekere ongeletterde Guillaume weer. De jonge Farage genoot zijn opvoeding, niet de 46-jarige!
Geef het maar een draai, Fraechum, geef het maar een draai. Onnozel gefrustreerd ambetantenaarke.
@guillaume: normaal begaafde lezers lijken geen moeite gehad te hebben met een kleine bijzin, zoals ...als we vandaag het resultaat bekijken, of met een wat ingewikkelde werkwoordsvorm als ...te zijn geweest. Zij hebben wellicht ook het zinsdeel ...de pupillen later vertellen opgemerkt.
Ik wil wel, beste guillaume, maar ik kan niet schrijven op een manier dat werkelijk iederéén alles meteen vat. Dat zou snel gaan vervelen, begrijp je?
Er was een tijd dat Willem die Madocke maecte heel mooi kon schrijven; toen verfranste hij zijn naam en kon zelfs niet meer lezen...
@beste vuurland, hier een woord van een grootmeester:
"Wij proberen allemaal te schrijven op een manier, dat Lee Towers ons begrijpen kan, maar soms zijn er echt moeilijke dingen."
J.H.Donner
Na mijn dood geschreven
Bert Bakker 1986
Ach, de grote Donner. Niet alleen vereeuwigd in zijn eigen werk, maar ook door Mulisch in zijn hemelse ontdekking.
Inderdaad, vuurland, en Donner op zijn beurt was weer een Mulisch-exegeet ...wat ik nooit goed begrepen heb van hem (maar dat zal door hun toogvriendschap in "De Kring" geweest zijn), want ik was toen nog zeer Gerard Cornelis van het Reve-gezind, en las Mulisch helemaal niet...
"Wij proberen allemaal te schrijven op een manier, dat Lee Towers ons begrijpen kan, maar soms zijn er echt moeilijke dingen." J.H.Donner
Heeft er al iemand van jullie Herman Teirlinck's "'t Bedrijf van den kwade" (1904)gelezen?
Zeker doen. Dan zullen jullie begrijpen waarom Brussel verfranst werd. Stel u voor, een franstalige van goede wil die bereid is Nederlands te leren en - ter oefening - dit boek wil lezen. Dan leer ik nog liever Papiaments zal ie bij zichzelf gedacht hebben.
En dan mogen wij ook het dichtwerk niet vergeten, waarin Donner een hoofdrol speelt: "De Match Luteijn/Donner", van Rawie en van Wissen (bij Bert Bakker), geheel in sonnetten gesteld, en waarin zijn schaakpartijen, en zijn optreden in het algemeen, aan een analyse worden onderworpen.
Een reactie posten
<< Home