28 mei 2009

Verkiezingskoorts teistert de Europese Unie

"Kleine Eurosceptische partijen domineren het EU-debat," was de kop van de Londense avondkrant "The Evening Standard" gisteren, en daarmee doelde zij vooral op de alomtegenwoordigheid van UKIP en de BNP in de Britse pers, maar ook Libertas krijgt deze dagen aardig wat aandacht in de mainstream-media. Vanavond worden de leiders van deze partijen zelfs in de talkshow "Question Time" van BBC verwacht. Vandaag was het vooral Libertas die de mensen wist te beroeren met maar liefst twee vermeldingen in het dagelijkse campagne-overzicht van de BBC, dat ofschoon zeker niet alomvattend toch wel als een waardevolle graadmeter beschouwd kan worden. De BBC schonk o.a. aandacht aan de Estse Libertas-medewerker Vahur Orrin die vanochtend voor dag en dauw de allereerste Europeaan ooit werd die online zijn stem uitbracht voor de EU-verkiezingen.


Maar het was toch hun tweede stunt die pas echt viraal ging. Libertas beschilderde vandaag het lichaam van een bekende "page three girl" met de Europese vlag en liet haar voor het parlementsgebouw van Westminster poseren als kritiek op de buitensporige uitgaven van de parlementsleden. Volgens Libertas zijn er in Brussel nog veel meer financiële wantoestanden te ontdekken dan in het door dit schandaal geteisterde Westminster en is de enige oplossing het betonneren van openheid bij de overheid en het vertellen van de naakte waarheid.



Omdat ook een uitgesproken anti-establishmentpartij als UKIP voortdurend hamert op het willen stoppen van de verspilzucht (de "gravy train") in Brussel en hun slogans nauwelijks te rijmen vallen met hun eigen gedrag, maakte het team van Joe Trippi bovenstaande compilatie van de wantoestanden binnen UKIP. Onderzoek van "Open Europe" bewees immers dat de UKIP-parlementsleden helemaal zelf niet opvallen in openheid, transparantie, werk-attitude of zuinigheid. En zelfs iemand als Nigel Farage, de welbespraakte en onder gelijkgezinden uitermate aimabele UKIP-partijleider, zou zich de laatste vijf jaar met 2 miljoen pond belastinggeld verrijkt hebben. En ook al is dat verwaarloosbaar op het totale bedrag van 2 miljard euro dat elk jaar door de Europese instellingen en agentschappen aan interne werking verspild wordt, toch ondergraaft het wel hun geloofwaardigheid inzake de bestrijding van "Brussels waste"...




In Nederland is het vooral de Eurofederalistische partij "Newropeans" die constant met scherp op Libertas aan het schieten is. Zo kunnen jullie hier een mooie samenvatting vinden van alle leugens en samenzweringstheorieën over Libertas. En ook de iconische "Heil"-poster van Declan Ganley is trouwens hun werk...



Voor de echte fans van Europese politiek, ook nog even vermelden dat onze eigen Derk-Jan Eppink door de Europese Socialisten opgenomen werd in hun lijstje van "twelve terrible candidates" naast neo-nazi's als Nick Griffin en Libertas-fans als Igor Grazin. Verder zal het nieuwe EP 18 "spook"-leden tellen tot het Lissabonverdrag definitief goed- of afgekeurd zal worden, kunnen jullie op de website van de libertarische drukkingsgroep "Manifesto Club" de essaybundel "EU Phrasebook" van Bruno Waterfield proeflezen en bestellen, en kunnen jullie bij NOS de kijk van Bert-Jan Spruyt op de Nederlandse Libertas-lijsttrekster Eline Van den Broek terugvinden, alsook de radioclip die de bekende rapper Lange Frans voor Libertas gemaakt heeft.



Als toemaatje nog bovenstaand filmpje dat door enkele bevriende Deense libertariërs de wereld ingestuurd werd rond de boodschap "Vote Libertas". Het filmpje mikt eerder op een Angelsaksisch publiek (de rest van Europa heeft doorgaans immers toch lak aan kritiek op belangengroepen en lobbyisme dat zij als wezenlijk onderdeel van hun EU beschouwen) en dat is begrijpelijk. In Denemarken zou dit geen zoden aan de dijk brengen want daar komt Libertas niet op, hoewel de relatie met de "Liberale Alliantie" wel uitstekend is.

Om af te sluiten nog even uitpakken met deze marketinganalyse:
Libertas is a close-to-perfect brand name for a pan-European party in the multi-lingual European Union. It is Latin, so it can be used in all EU countries and EU languages without feeling the need to translate it, and even in non-Latin alphabets such as Greek and Bulgarian, the name and way of writing stay the same. It is no difficult name to understand either, even without knowing any Latin, and it incarnates the core message, being freedom for the people, in an exemplary fashion.
En met deze analyse van de kern van het Libertas-programma:
Libertas' message of hope (pro-EU) and change (EU reform) is inspired by Barack Obama's presidential race in the 2008 U.S. elections. Libertas' message is based on four core principles - accountability, transparency, subsidiarity and democracy - that are commonly accepted (close to 80% of the electorate can be reached with these ideas) and easy to bring forward. Libertas added to these principles the concept of an all-Europe party running in all 27 EU Member States and hence transcending national partisan politics and the usual need for compromising after the elections in the formation of a grouping. In any ordinary EU election, this message would do tremendously well, but unfortunately, this time the general circumstances were different. The economic crisis brought the institutional element to the background and the debate got dominated with economic issues, disallowing Libertas to distinguish itself from the pack.
Deze analyses komen uit een studie van de marketeer Ilze Arklina die deze week verschenen is in Letland. Zijn conclusie lijkt mij misschien wat voorbarig maar in zijn analyses zelf kan ik mij grosso modo wel vinden. Vergeef mij trouwens ook de eventuele fouten tegen het Engels maar ik heb de Letse studie eerst omgezet naar het Engels via een vertalingsprogramma en er nadien de grootste fouten uitgehaald.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>