Zwijgen als het Hof gesproken heeft ! (vpmc)
.
Het mag warm geweest zijn deze zesde augustus, laten wij toch eens kijken wat Walter Pauli vanochtend in De Morgen te vertellen had in een stukje dat wellicht nog in de koelte van de nacht tot stand was gekomen.
Kijk begin augustus maar goed uit met 'groot nieuws'. Ooit heette dit 'de pruimentijd', toen kinderen gedichten leerden als 'Jantje zag eens pruimen hangen'. 'Pruimen' zijn nu de metafoor voor primeurs: unieke, belangrijke en spectaculaire nieuwsberichten die slechts één medium heeft.Vroeger moesten die ook juist zijn. Nu niet meer.Beste en schaarse zomerse lezer! voor we verder gaan, zult u van mij enkele stilistische opmerkingen bij Pauli zijn laatste geschrift moeten accepteren.
Om te beginnen zijn we amper drie zinnen ver in zijn artikel, en hebben we al zes, nauwelijks gejustifieerde aanhalingstekens gehad. Nu weet ik wel dat soortgelijke opmerkingen mensen kunnen irriteren, en daarom hou ik er na de volgende paragraaf mee op.
Een kind weet dat Walter bij een echte Nederlandse krant geen kans zou krijgen, al was het door zijn kleffe nadrukkelijkheid. Dat overigens pruimen een metafoor zou zijn voor primeurs, op zich een metafoor, was nieuw voor mij. Gentse biljarters hoor je het woord pruim nog wel eens gebruiken voor een gelukstreffer, een carambole die enkel door hoeresjanse lukte. Erg is dat niet – waarom zou Pauli hoeven weten dat primeur een Frans woord is, met een oorspronkelijke betekenis? Het is niet onmogelijk dat de gemeenschappelijke beginletters pr hem in verwarring hebben gebracht. Alliteraties zijn tenslotte een soort stafrijmen, en stafrijmen zijn stapstenen waarop wij steunen met de stemme, leerde ons de Dichter. Hij leerde ons niet om meteen ook de gedachten daarop te laten steunen.
Neem de twee recentste primeurs. Primeur één: koning Albert koopt een Toscaanse villa. Meer nog: een kasteel, een paleis. Kostprijs: 50 miljoen euro. En dat voor een vorst die vorig jaar zijn vermogen bekendmaakte: 12,4 miljoen euro. Oproer, want de koning had zijn land voorgelogen. Of ook: Albert koopt een ballingsoord voor het geval België splitst, want zo bespaart hij zijn familie het lot van de Romanovs.Nu weet ik niet of Albert Coburg misschien nog een ongedeclareerd fortuintje bezit, voortbouwend laten we zeggen op dat van Leopold, met zijn baard en zijn bloedrubber? Dat geld zal toch niet allemaal opgesoupeerd zijn?
Helaas, het nieuws klopte niet. Het paleis ontkende formeel. Geen enkele kenner geloofde er iets van. Het bewijs stopte met de verkoper van het vastgoed die zei gecontacteerd te zijn door een Belgische edelman met goede connecties met het hof. Huh huh. Een broodje aap, zij het met een royale portie saus.
En verder is het toch woord tegen woord ? . Mogen wij burgers – geen kenners – al niet meer twijfelen bij formele ontkenningen van het Hof ?
Neen! .zegt Pauli, als een vorst spreekt, is het ongepast dat zijn onderdanen twijfels blijven koesteren. Het woord van een roturier weegt niet half zo zwaar als dat van een edelman, volgens de Paulinische Grondwet.
Een dochter ontkennen mag dat Coburgkereltje dan gedaan hebben, maar hier spreken wij over serieuze kwesties: .Geld ! Na het noemen van dit heilige woord, is het verder uitzoeken van de waarheid niet minder dan een impertinentie.
– Ce Pauli-là, il n'a pas froid aux yeux, zal Albert met genoegen hebben vastgesteld.
Een royalistische kruiper, die vaag en ver een adeltiteltje beoogt: dat misstaat nergens, ook niet bij De Morgen.
Tenslotte publiceerden ze daar vroeger al op hun titelpagina, volle breedte, cinq colonnes à la une, interviews die nooit of nimmer hadden plaatsgehad.
Vroeger moesten die ook zo juist niet zijn!
..
Labels: Coburg | Albert, De Morgen, Pauli | Walter
3 Comments:
Dat je van Walter Pauli niet houdt, en ook niet van de koning, is al lang duidelijk...ik vind je leuker als je niet zo op de man speelt. Stendhal, Heine, Casanova liggen je beter, als je over plaatselijke en actuele toestanden schrijft, klinkt er haat en vergeldingsdrang uit je woorden; wie heeft je iets misdaan, en was het dan zo erg ?
Bishop 4
@Bishop 4: als de officiële journalisten, socialisten, liberalen, maakt niet uit, als één kudde schapen schaamteloos royalistisch zijn geworden: vindt u dat niet op zijn minst bevreemdend?
Dat zij dat werden om slechts één reden (voor zover ik zie), namelijk dat het Vlaams Belang republikeins gezind is: vindt u dat een voldoende reden om oude principes te laten varen?
Dat een journalist van een krant die ooit zich socialistisch noemde (en u hoeft zelf geen socialist te zijn om te begrijpen wat ik bedoel) nu pink aan de naad gaat staan …voor een familie die deels uit dieven, uitzuigers en achterlijken bestaat: vindt u dat niet beschamend voor die man?
Moeten wij die vulgaire Lakense bende (en het is niet met een vioolconcours dat zij hun grondige vulgariteit en geestelijke leegte kunnen maskeren) ...moeten wij die bende blijven onderhouden, of zullen wij hen minstens eens een taalexamen afnemen voor we nog één cent uitkeren?
Maar nu zou u mij nog mild doen worden… nee, alle Coburgbezit, roerend of onroerend, moet gewoon geconfisceerd worden.
Dat kan geen drama zijn, want tenslotte hebben wij een redelijk opvangnet voor zulke, door de natuur niet al te gul bedeelde mensen. Ja toch nog?
En natuurlijk schrijf ik liever over Galiani, Casanova, Heine, Kipling, Melville, noem maar op, maar soms zijn er andere dingen aan de orde, en die vereisen helaas een strenge toon, want onze Vandermeerschen, Desmetten, Paulis en cs. zijn nogal durs de comprenure
Maar misschien vindt u wel ...dat ze het juist zo mooi doen allemaal?
@Bishop 4:
kleine nagedachte. Ik ben heel gelukkig dat u mij haat en vergeldingsdrang toedicht: onverschilligheid had ik pas een lelijk woord gevonden.
Een reactie posten
<< Home