11 augustus 2008

De twee gezichten van Knack (Vincent De Roeck)

Knack is vandaag het laatste duidingsmagazine van enige kwaliteit dat Vlaanderen nog rijk is, en ook al kan het zich in geen enkel opzicht meten met buitenlandse tijdschriften als “Der Spiegel”, “The Economist” of “The Spectator”, toch zijn wij bij gebrek aan beter gedoemd om het te blijven lezen. Gelukkig heeft de Knack-redactie ook nog personen als satiremeester Koen Meulenaere in dienst, en scherpe rechts-liberale columnisten als een Karl Van den Broeck en een Derk-Jan Eppink, om de linkse berichtenstroom van hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert en - vooral - chef-buitenland Hubert Van Humbeeck ietwat te counteren.

Zo ook in het Knack-nummer van deze week. Van Humbeeck en Van Cauwelaert gingen met elkaar de strijd aan om Aleksandr Solzhenitsyn om ter hoogst de hemel in te prijzen. En beide gingen in hun bewierokingen volledig voorbij aan kritische analyses zoals in het buitenland wel het geval was. Ik denk in dat opzicht vooral aan het opiniestuk van Ariel Cohen in “The Washington Times” van enkele dagen geleden. Maar ja, wat hadden we gedacht, Cohen werkt voor de “Heritage Foundation”, de twee Knack-proleten voor het ACW.

Vandaar ook de prominente plaats op hun opiniepagina’s voor een nietszeggende lezersbrief van een zekere Daniel Dewaele uit Lint naar aanleiding van een eerdere column van Karl Van den Broeck waarin hij de oproep deed aan de burgers om langer aan de slag te blijven en om minder eisen te stellen op vlak van werk- en andere voorwaarden, teneinde de sociale zekerheid te vrijwaren voor de toekomst. Ik betwijfel trouwens ook of de auteur van de bewuste lezersbrief ook maar iets van economische basiskennis heeft…
Karl Van den Broeck trekt de juiste conclusie (Wie verliest, is een loser!): “De boodschap is dat we het voortaan met een beetje minder zullen moeten doen, om het met zijn allen in de toekomst nog een beetje goed te hebben.” Het is eveneens juist de vrije markt ter discussie te stellen. De vrije markt zoals we die nu kennen, is zeker geen zegen voor de mensheid. Een voorbeeld: vrachtwagens rijden van België naar Frankrijk met flessen Belgisch mineraalwater. Omgekeerd rijden er vrachtwagens van Frankrijk naar België met Frans mineraalwater. Gek genoeg wijzen de huidige economische indicatoren bij dit soort zinloze, verkwistende en milieubelastende operaties in de positieve richting. Ik begrijp echt niet hoe men op basis van dit soort vrije markt ooit een universitaire discipline als “economische wetenschappen” heeft kunnen maken.
Nu gebiedt de eerlijkheid mij wel om Knack tevens te feliciteren voor het nummer van deze week. Als het goed is, zeggen we het immers ook. Knack eet graag van meerdere walletjes en wijdde deze week ongeziene (naar Vlaamse normen dan toch…) persaandacht aan de presidentscampagnes van Bob Barr en Ron Paul in de Verenigde Staten. Journalist van dienst was natuurlijk niet toevallig Derk-Jan Eppink, de rechtse rots in de linkse mediabranding, de Nederbelg wiens columns steevast garant staan voor honderden kwade lezersbrieven. Eppink zette een gesprek met professor Edward S. LaMonte van het “Birmingham Southern College” om in een artikel over het offensief van de Democraten in de Deep South onder de alleszeggende titel “Hoe Alabama Alobama moet worden”. In dat artikel analyseert Eppink ook de toestand in de staat Georgia.
Daarnaast wordt John McCain in Georgia getart door een derde kandidaat: Bob Barr. Die was ooit een Republikeinse congresafgevaardigde voor Georgia en was bijzonder conservatief. Maar hij heeft een bekering ondergaan, en is nu kandidaat van de Libertariërs. Die stroming leefde het voorbije jaar sterk op in de Republikeinse partij dankzij de presidentscampagne van Ron Paul, een Republikeinse congresafgevaardigde voor Texas. Hij haalde gemiddelde 10 procent tijdens de voorverkiezingen en kreeg miljoenen dollars aan donaties. Ron Paul is het boegbeeld van de Libertariërs: hij is tegen een omvangrijke overheid, tegen de invasie in Irak, tegen federale belastingen en tegen Amerikaanse interventies in de wereld. Bob Barr sprong in Georgia op de libertaire kar en dreigt John McCain er 5 tot 10 procent van de stemmen af te snoepen. “Het is niet uitgesloten dat Bob Barr Barack Obama in Georgia aan een overwinning helpt door John McCain te nekken,” aldus Edward LaMonte.

3 Comments:

At 11/8/08 13:44, Anonymous Anoniem said...

Ron Paul rules!

http://www.campaignforliberty.com/
http://www.ronpaul.com/
http://www.libertypac.net/
http://www.ronpaulforcongress.com/

 
At 11/8/08 15:43, Anonymous Anoniem said...

Vincent, wat is er slecht aan "twee gezichten"? Is dat nu niet net het synoniem voor "onpartijdig" of "neutraal"? Ik zou zelf ook liever rechtse media volgen, maar ook die zijn niet neutraal of wat dan ook... M.A.W. is je kritiek op Knack er nu één omdat je ze links vindt, of omdat je ze niet rechts genoeg vindt?

 
At 11/8/08 18:42, Anonymous Anoniem said...

@ Danish Dynamite

Waar ziet u "kritiek" op Knack in het artikel?

VDR spreekt van het "laatste magazine van enige kwaliteit in Belgie", geeft nuttige informatie over sommige knack-figuren of journalisten, en "feliciteert" Knack voor het nummer van deze week.

Ik vermoed (of hoop) dat VDR wel een beetje met gemengde gevoelens moet zitten. Want hij presenteert een lang citaat van eppink over de politieke situatie in Georgia (USA, niet in de Kaukasus). Inderdaad, Georgia was in recente tijden een Republikeins bastion. De kandidatuur van Bob Barr voor de libertijnse partij kan enkel Obama helpen om de stemmen van Georgia in het 'Electoral College' te kunnen bekomen. En dat zou een tot 'libertarische ramp' kunnen leiden. Gelijk alle andere vrijheidslievende 'rechtsen' moeten ook liberatriers leren begrijpen dat 'politics is the art of the possible', i.e. dat men moet roeien met de 'beste' riemen die men heeft, en dat 'fundamentalisme' (van eender welke soort) steeds uit den boze is.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>