1 januari 2008

Vijftien slappe romeinen - conclusies



"AB UNO DISCE OMNES"

Vergilius; Aeneïs II 65

Als je er één kent, ken je ze allemaal




Geachte heer Aernoudt,

Uw vaderlandslievendheid kent werkelijk geen grenzen. Wat Henri Pirenne (1862 - 1935) deed voor het verleden van België, doet u voor de toekomst ervan: u stelt ze rooskleuriger voor dan ze is. Uw argumenten maken evenwel geen indruk: been there, done that.

Van uw 15 argumenten zijn er twee die elkaar tegenspreken (stelling twee en elf inzake relatieve kleinheden), drie die getuigen van een gebrek aan Europese en zelfs mondiale ingesteldheid (stelling twaalf rond de bestuurbaarheid van Europa, stelling dertien rond kortzichtige federalisering en stelling veertien rond een democratischer Europa), twee die berusten op een premisse die niet bewezen is (stelling vijf en zeven inzake Brussel), één die de politieke werkelijkheid verengt tot een economisch verhaal (stelling één omtrent het Belgisch imago in het buitenland), en vier die feiten ronduit verkeerd voorstellen (stelling negen, rond “de enquêtes”, stelling drie, die de statistische werkelijkheid geweld aan doet en stellingen vier en zes, die het Belgisch probleem verengen tot taal), twee argumenten die eigenlijk niets poneren of uit het niets komen (stelling tien, rond de noodzaak van de institutionalisering van veiligheid, euh solidariteit en stelling vijftien rond de toekomstig vermoedde levenskwaliteit van de Vlamingen) Het enige argument dat steek houdt, is stelling acht, (betere complementariteit van de regio’s), maar is in se geen argument tegen separatisme.

Het verdict is dan ook simpel: gewogen en te licht bevonden. U heeft het talent om initieel een sterke indruk te maken, en in de meeste debatten is dat voldoende om iedereen versteld te laten staan, maar denkt men dieper na over uw argumenten, dan merkt men al gauw dat het allemaal zo consistent niet is.

Vriendelijke groeten en een zeer vruchtbaar 2008!

Smithson

6 Comments:

At 1/1/08 23:26, Blogger Marc Vanfraechem said...

Al heeft mijn hardvochtige werkgever mij met Oud en Nieuw doen werken, beste stadsgenoot, ik zie nu dat er anderen zijn die deze dagen een stuk harder hebben getravakt!
Proficiat.

 
At 1/1/08 23:52, Blogger Luc Van Braekel said...

Sorry, maar zonder link of verwijzing naar het (vermoedelijke) artikel van Aernoudt waarop dit een repliek schijnt te zijn, is dit artikel onbegrijpelijk.

 
At 2/1/08 00:49, Blogger Luc Van Braekel said...

Een vriendelijke meneer stuurde mij zonet een mail waarin hij verwijst naar het artikel waar het hier eigenlijk over gaat:

http://www.nieuwpierke.be/forum_voor_democratie/nl/node/83

 
At 2/1/08 12:21, Blogger Brecht Arnaert said...

@ Luc
Deze link is ook terug te vinden in de inleiding van deze vijfdelige serie.

@ Marc

Van hard werken ging nog nooit iemand dood.

 
At 2/1/08 12:59, Blogger Luc Van Braekel said...

@Smithson: Ja, dat heb ik achteraf ook gezien. Hou er echter rekening mee dat een deel van de lezers van IFF de artikels lezen via de voorpagina, waarbij ze dus ooit wel die link zullen tegenkomen, maar dat een ander deel van de lezers mensen zijn die toevallig, via Google bijvoorbeeld op "een" artikel terechtkomen. Het verdient dan ook aanbeveling om bij elk "deel" minstens links te plaatsen naar "wat voorafging" en naar het "vervolg".

Het beste was geweest om alles als één artikel te publiceren, maar misschien was dat technisch niet mogelijk?

 
At 2/1/08 13:16, Blogger Brecht Arnaert said...

@Luc

Eén artikel wat zeker mogelijk geweest, maar in Word kwam dat al neer op acht pagina's. Om het wat appetijtelijk te houden dacht ik dat het beter was om de argumentatie op te splitsen.

Binnenkort ben ik echter van plan om een werkstuk over Brussel te publiceren, dat doe ik dan wel in één keer. Voorlopig heb ik echter geen tijd om links toe te voegen naar wat voorafging en wat nog moest komen.

Toch bedankt voor uw opmerkingen!

Groeten,

Smithson

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>