Winst voor CD&V-N-VA bij De Standaard/VRT (Hoegin)
Verleden week-end publiceerden De Standaard en de VRT een nieuwe peiling waarin het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA voor het eerste sedert de verkiezingen van 2004 weer door de grens van de dertig procent brak. Een simulatie leerde bovendien dat de N-VA net boven de kiesdrempel zou eindigen moest ze er alleen voor staan. Hoeveel deze peiling vandaag nog waard is, is een andere vraag.
Deze peiling werd afgenomen en gepubliceerd voor bekend werd dat Jean-Marie Dedecker naar de N-VA zou gaan, waarna CD&V het Vlaams Kartel eenzijdig opblies. Als reactie hierop werd uit de omgeving van Guy Verhofstadt de reactie opgetekend dat «alle recente peilingen de vuilnisbak in kunnen». Misschien iets voorbarig en overdreven, want veel invloed zullen de gebeurtenissen van de afgelopen week niet gehad hebben op bijvoorbeeld de kiezers van sp.a, SPIRIT en Groen!
Wat de resultaten betreft: de sprong van CD&V en N-VA was inderdaad opmerkelijk, en significant vergeleken met de vorige peiling van De Standaard/VRT. Het was zoals reeds vermeld van de laatste peiling van voor de verkiezingen van 2004 geleden dat het Kartel nog boven de dertig procent scoorde, en bovendien zit de uitslag ook een goed stuk boven de uitslag van 8 oktober voor de provincieraadsverkiezingen. Bovendien zou volgens een uitsplitsing de N-VA met 5,4% boven de kiesdrempel uitkomen, terwijl CD&V 27,3% van de stemmen zou halen. De vraag is echter wat daar vandaag nog van over blijft: enerzijds zal N-VA stemmen bijwinnen door de komst van Jean-Marie Dedecker, terwijl dat anderzijds misschien ook stemmen zal doen verdwijnen, onder meer in de richting van CD&V. De volgende peiling kan hierover misschien informatie opleveren, maar daarvoor is het dus wel drie maanden wachten.
Vlaams Belang gaat in de peiling achteruit vergeleken met verleden keer, en behaalt daarmee het slechtste resultaat sedert juni 2004. Ter vergelijking blijft de partij wel boven haar uitslag van 8 oktober. De Standaard/VRT hiermee overigens hun traditie verder om het Vlaams Belang een beduidend lagere score toe te meten dan de andere peilers.
Ook aan paarse zijde wordt er verlies opgetekend: zowel sp.a-SPIRIT als VLD-Vivant verliezen aanhang. sp.a-SPIRIT blijft echter wel boven haar uitslag van 8 oktober, terwijl VLD-Vivant het slechtste resultaat sedert juni 2004 neerzet en voor het eerst onder de 18% duikt. Opvallend is dat de resultaten nagenoeg identiek zijn aan die van de peiling van La Libre Belgique van 25 september, twee maanden geleden. Er moet overigens opgemerkt worden dat de peiling afgenomen werd nadat Jean-Marie Dedecker uit de VLD gezet werd, en terwijl Bart Somers een nieuwe, progressieve koers voor de partij aangekondigde. Erg veel effect hebben die gebeurtenissen volgens De Standaard/VRT dus nog niet gehad op de electorale aanhang van VLD-Vivant; de laatste kon dat trouwens ook moeilijk.
Vervolgens Groen!, dat nog steeds bijzonder stabiel rond de uitslag van juni 2004 blijft hangen, en dus zal moeten blijven knokken tegen de kiesdrempel. Het recente debat over de uitstap uit de nucleaire energie, toch een thema uit de core business van de partij, levert de partij dus geen winst (of verlies) op. De reactie van partijvoorzitter Vera Dua op de resultaten van de peiling lijkt overigens aan te geven dat de partij eerder berust in haar lot, en blijkbaar weinig of geen ambitie of zelfs nog maar hoop heeft om terug te keren naar haar niveau van 1999.
Tot slot nog een woord over de uitslag van het Vlaams Kartel, CD&V, en in het bijzonder N-VA. De uitslag voor het Vlaams Kartel is de hoogste die ooit opgetekend werd, en daarmee moet ook rekening gehouden worden bij de uitsplitsing naar de twee partijen apart. Voeg daarbij dat het Vlaams Belang bij De Standaard/VRT steeds aan de lage kant scoort, en het is dus helemaal niet zeker dat CD&V de eerste partij in Vlaanderen zou zijn. Voor de N-VA is het dan weer helemaal niet zeker dat die partij ook werkelijk de kiesdrempel zou halen als ze alleen naar de verkiezingen zou gaan. Bovendien is het percentage, zelfs als de partij boven de kiesdrempel eindigt, slechts de helft van het verhaal. Met 5,4% van de stemmen heeft de partij immers in het beste geval uitzicht op drie zetels: het behoud van de Westvlaamse kamerzetel voor Geert Bourgeois, een kamerzetel voor Bart de Wever als die in Antwerpen de kiesdrempel weet te halen, en ten slotte een senaatszetel voor Jean-Marie Dedecker. Of zou er ergens een derde kamerzetel uit de bus komen?
Het spreekt voor zich dat de partij met dat resultaat niet bepaald zal wegen op het federale beleid, laat staan de communautaire onderhandelingen. Hoogst waarschijnlijk vervalt de partij gewoon in de marginaliteit, een beetje zoals Groen!, zeker als de partij in de Vlaamse Regering aan de deur gezet zou worden. De vraag is of Jean-Marie Dedecker zich in die rol zal kunnen schikken.
1 Comments:
Vlaamse Belang achteruit?
Ik hoor het Guy al zeggen. Dankzij ons fantastisch beleid, gaat VB achteruit.
Een reactie posten
<< Home