8 mei 2006

Op Cuba is iedereen rijk (Hoegin)

Op Forbes' lijst van de tien rijkste staatshoofden prijkt Cuba's Fidel Castro op de zevende plaats met een vermogen van 900 miljoen dollar.

De zevende plaats van Fidel Castro wekt misschien verbazing, en doet vermoeden de Comandante als persoonlijke lijfspreuk Quod licet Jovi non licet bovi voert. Het communisme is immers ingeschreven in de Cubaanse grondwet, en zelfs zo dat het communisme voor eeuwig verankerd is in die grondwet. Ze kan immers op dat punt niet gewijzigd worden!

Maar wie even nadenkt, weet natuurlijk hoe de vork werkelijk aan de steel zit. Iedereen op Cuba is immers even rijk, en in tegenstelling tot nogal wat andere landen in de wereld, waar het staatshoofd inderdaad de staatskas leegzuigt ten koste van de bevolking, is het dus absoluut geen oneer voor Fidel Castro dat hij in de top tien is geraakt. Want als hij een vermogen heeft van 900 miljoen dollar, dan is dat omdat iedereen op Cuba een vermogen heeft van zo ongeveer 900 miljoen dollar. Jazeker, er zijn er die maar 890 miljoen dollar hebben, en enkele die al 910 miljoen dollar hebben, maar zelfs in Cuba is niet alles perfect, en over een paar jaar zullen ook die laatste verschilletjes wel weggewerkt zijn. Het is echter schandelijk dat een ekonomisch tijdschrift als Forbes zulke belangrijke details vergeet te vermelden in haar overzicht, en deze puike prestatie van El Líder Máximo op zo'n manier weet te verdraaien om hem zwart te maken. Blijkbaar kunnen ze werkelijk niet verdragen dat de communistische zon in het Cubaanse water schijnt!

Iemand die dat natuurlijk al heel lang veel beter begrepen heeft, is Steve Stevaert. Op zijn eerste studiereis naar Cuba had hij al in de mot dat wat Fidel Castro daar doet, goed is voor «de mensen». Nu ja, misschien niet zo goed voor journalisten die niet naar het pijpen van El caballo dansen, maar journalisten men dan ook bezwaarlijk «de mensen» noemen. Hoe dan ook is het jammer dat Steve Stevaert zich heeft teruggetrokken uit de nationale politiek naar het groene Limburg, want met hem aan het roer zou ook België opgenomen zijn in de vaart der volkeren. Kans gemist dus. We hadden allemaal multi-multi-miljonair kunnen zijn binnen enkele jaren…

En dat zou trouwens zo zijn gevolgen gehad hebben voor de lijst van Forbes. Want wie prijkt daar op de tiende plaats? Toch wel niet koningin Beatrix van Nederland zeker, met ocharme 270 miljoen dollar, nog geen derde van de gemiddelde Cubaan. Met een paar jaartjes doorbijten had onze toekomstige koning Filips I de Taaie zijn Nederlandse evenknie koning Willem-Alexander een mooi poepje kunnen laten ruiken door hem lekker uit de lijst stoten. Nu zal hij het dus zonder dat fortuin en een vermelding bij Forbes moeten doen. Hij kan zich echter troosten met de gedachte dat hij tenminste een vrouwtje heeft dat perfect Frans spreekt, want dát kan Willem-Alexander voorlopig nog niet zeggen.

(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)

5 Comments:

At 9/5/06 09:44, Anonymous Anoniem said...

Uw analyse over de rijkdom der Cubanen wordt bevestigd door Oxfam. Op haar website zegt Oxfam: "Een kleine bovenlaag bezit alles en de grote meerderheid beschikt over nagenoeg niets, dat is het voorbeeld dat we kennen in zovele LatijnsAmerikaanse landen. In Cuba wordt de rijkdom verdeeld over het geheel van de bevolking."

 
At 9/5/06 13:24, Blogger Ivan Janssens said...

Slecht nieuws voor de Cubanen. Ze zijn straatarm. Geen nagel om aan hun ... te krabben eigenlijk, want volgens Castro is zijn netto waarde niet meer dan nul.

 
At 15/5/06 09:00, Anonymous Anoniem said...

Ik lees alleszins in de analyse van OXFAM iets helemaal anders,letterlijk staat er dat de armoede er te wijten is aan de economische wurging door de USA .Tevens staat er ,en dat wordt door iedereen bevestig ,dat onderwijs,gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek er op een zeer hoog niveau staan .Gek eigenlijk voor een regime waar Castro zogezegd alleen begaan is met het vullen van zijn zakken.Natuurlijk weten we allemaal dat FORBES het evangelie van de miljardairs is (zou Castro het volgens U ook lezen ? ),.Nu nog een bevestiging ervan in Pallieterke en dan hoeven we nergens meer aan te twijfelen .
Maar er is voor de schrijver nog enige hoop . Naar het schijnt zou omega3 een gunstige werking hebben op de ontwikkeling van de hersenen .Wie weet kun je er dan ook mee nadenken .

 
At 15/5/06 18:08, Anonymous Anoniem said...

Voor de aandachtige lezer,DIT staat er op de oxfam-site.
Quote :De VN worden uitgeschakeld en de buitenlandse politiek van de VSA wordt aardig bepaald door de belangen van multinationale ondernemingen, we durven hier zelf spreken van een privatisering van de buitenlandse politiek. Het is ook een schoolvoorbeeld van de politieke afhankelijkheid van Europa en de manier waarop de VSA de Europese buitenlandse politiek mede bepalen.

Wij voeren campagne rond Cuba daar de illustratie zo buitensporig duidelijk is, daar de schandalige buitenlandse politiek van de VSA zo buitensporig illegaal is, daar de vermenging met economische belangen zo onnoemelijk groot is en daar de blokkade zo internationaal georganiseerd is dat ook Europa (tot op vandaag) in de feiten deze blokkade niet echt in vraag stelt. Cuba heeft recht op eigen buitenlandse relaties, op import en export met andere landen. Cuba is een soeverein land en dit is nog steeds de basis van het internationaal rechtssysteem. Daarenboven vinden wij dat de alternatieven die Cuba biedt aan de huidige dominante neo-liberale privatiseringsgolf wel eens mogen gevaloriseerd worden.
unquote.
Dit is tenminste een analyse,iets waartoe jullie niet in staat zijn.Probeer eens omega 3 ,wie weet.

 
At 15/5/06 19:12, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Ik ben voorstander van de doelstelling van Oxfam om de arme boeren te helpen.

Ik ben tegen het embargo van de USA tegen Cuba. Dit is contraproductief.

Maar beweren dat Cuba een heilland is, dat is zever. Objectieve Vlaamse mensen, apolitiek ervaren in Cuba een verstikkende sfeer. Cuba is een dictatuur met een slechte economische toestand en de gezondheidszorg is niet fantastisch wat u mag beweren.

Neem liever een voorbeeld aan Chili: een land dat met zichzelf in het reine is gekomen na de wrede dictatuur van Pinochet. De vorige president heeft alle Pinochet-aanhangers uit de regering en administratie verwijderd, Pinochet wordt mogelijk eindelijk eens vervolgd en een democratisch verlopen verkiezing heeft een sociaal-democratische presidente aan de macht gebracht. Bovendien begint Chili een zeer goed uitgebreid sociale zekerheid te krijgen.

Neem daar eens een voorbeeld aan dan te kijken naar een dictatuur die er nog steeds één is.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>