Hamas op bezoek in Noorwegen (Hoegin)
De Noorse regering overweegt de twee Hamas-vertegenwoordigers Salah Mohammed al-Bardawil en Yayha al-Abadsa een Noors nationaal visum te geven, nadat hen eerder een Schengen-visum geweigerd werd door Frankrijk, en de Zweedse regering het niet nodig vond een Zweeds nationaal visum voor hen uit te vaardigen.
Op dit ogenblik wordt de visumaanvraag van de twee Hamas-vertegenwoordigers behandeld en overwogen door de Noorse overheid. Volgens Aftenposten heeft het er alle schijn van dat de twee een nationaal visum zullen krijgen, omdat er anders binnen de regering-Stoltenberg wel eens grote problemen zouden kunnen ontstaan tussen de sociaal-democratische Arbeiderspartij (Ap) en de kleinere partner de Socialistische Partij van Links (SV). De Noorse regering zou daarmee dan ingaan tegen de druk van zowel Frankrijk, de EU, Israël als de VS. In theorie worden nationale visa enkel gegeven wanneer er sprake is van nationale belangen, humanitaire redenen of international verplichtingen, maar in dit geval is het duidelijk dat het om een zuiver politieke beslissing zou gaan.
Ondertussen ontkent het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een diplomatiek signaal gelezen zou moeten worden in de afwijzing die Jens Stoltenberg in Washington ontving toen er gepolst werd of hij even in het Witte Huis mocht binnenspringen voor een praatje met George W. Bush terwijl hij toch in de VS was voor een vergadering. Officieel kon men in Washington geen gaatje meer vinden in de drukke agenda van de Amerikaanse president, en dat zou best wel eens waar kunnen zijn ook, maar indien dat niet het geval was en een bezoek van Stoltenberg eenvoudigweg niet gewenst was geweest, zou men precies dezelfde officiële reden gebruikt hebben. De oppositie en menig commentator in de Noorse pers zijn de laatste mening toegedaan dat het tweede alternatief het correcte is, en constateren dat de huidige linkse regering al heel de tijd hard haar best heeft gedaan afstand te nemen van de Verenigde Staten. Zou het kunnen dat het signaal nu ook in Washington aangekomen is, en dat Noorse regering dus in feite eindelijk geslaagd is in haar opzet en geen reden van klagen heeft? De terugtrekking van soldaten uit Irak, de eigenhandige «herdefinitie» van de rol van Noorwegen in Afghanistan, de persoonlijke boycot van Israël door de Minister van Financiën Kristin Halvorsen (SV), en nu misschien nationale visa voor twee Hamas-vertegenwoordigers – eigenlijk is Washington nog bijzonder lijdzaam geweest om pas nu diplomatiek te reageren.
Verder kwam Erna Solberg, partijvoorzitter van de oppositiepartij Rechts (H), nog maar eens in de problemen door een onduidelijk en wisselvallig standpunt. In een eerste reactie vond zij dat de twee Hamas-vertegenwoordigers geen Noors nationaal visum mochten krijgen, omdat zij in Zweden geen Schengen-visum hadden gekregen. Nu echter blijkt dat partijcollega en burgemeester van Stavanger Leif Johan Sevland twaalf Hamas-politici uit Nabloes uitgenodigd heeft om de viering van 17. mai, de Noorse nationale feestdag, bij te wonen, vindt zij dat lokale Hamas-politici wél een Schengen-visum mogen krijgen. Stavanger is verbroederd met Nabloes, en politici uit Nabloes hebben daarom een permanente uitnodiging naar Stavanger op zak. Erna Solberg vindt het niet nodig dat te veranderen nu Hamas de dienst uitmaakt in Nabloes. Het is niet de eerste keer dat Erna Solberg de kranten haalt met een tweeslachtig standpunt, en het hoeft dan ook niet verbazen dat de partij het de laatste tijd bijzonder slecht doet in de opiniepeilingen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home