Ster-DJ stapt over van VRT naar Q-Music
(Dit artikel verscheen op VRTwatch.be, de nieuwe groepsblog waar burgers en belastingbetalers waken over de objectiviteit en de werking van hun openbare omroep)
Wim Oosterlinck, sterpresentator bij Studio Brussel, verlaat de VRT en gaat aan de slag bij de commerciële radio-omroep Q-Music. Op zich een faits-divers, maar niet zonder bredere relevantie. De overstap is een symptoom van het afkalvende marktaandeel van de VRT-radio en de opgang van de privé-zenders.Begin dit jaar won het ochtendprogramma van Oosterlinck nog de prijs van de Radiokritiek van de Vlaamse Radio- en Televisiepers (u weet wel, die vereniging die de mediawebsites als een bedreiging beschouwt). Ook in Humo's jaarlijkse Pop-Poll kwam Oosterlincks programma als beste uit de bus.
Al decennia lang heeft de VRT een dominante positie op de radiomarkt. In maart 2003 hadden alle VRT-radionetten samen nog een marktaandeel van 85,1% op het vlak van luistercijfers. Van een de facto staatsmonopolie gesproken... Op radiovlak kan de VRT van twee walletjes tegelijk eten: reclame-inkomsten én overheidsfinanciering. De privé-zenders Q-Music en 4FM moesten het heel lang stellen met technisch minderwaardige frequenties. Pas in april 2004 kwam daar verandering in, onder impuls van de liberale mediaministers Dirk Van Mechelen en Marino Keulen. Sindsdien begint het marktaandeel van de VRT-radionetten af te kalven. Momenteel heeft de VRT-radio nog een marktaandeel van 66%. De spectaculaire daling van bijna 20% in 2 jaar tijd valt vooral op rekening te schrijven van privé-zender Q-Music. Dat dit station zonet een sterpresentator van de VRT kon afsnoepen, zal deze trend misschien nog kunnen versterken.
Al bij al blijft een marktaandeel van 66% voor een staatsomroep nog verschrikkelijk veel, en in mijn opinie is dat ongezond voor een vrij omroepbestel in een democratisch land.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home