8 januari 2006

Kurieren am Symptom (De andere kijk)

Zet ik vanmorgen mijn TV op om naar de Zevende Dag op Eén te kijken en zie ik daar toch weer Dirk Van der Maelen (SP.A) zeker. Hij was weer de fiscale grootinquisiteur aan het uithangen. Het kon voor hem niet door de beugel dat Belgen hun tweede verblijf in het buitenland niet aangeven. Tot daar wil ik hem nog wel volgen. Met fiscale trucs zoals het oprichten van patrimoniumvennootschappen, daar heeft Van der Maelen het ook moeilijk mee. Ik ook, maar dan om een andere reden en zo komen we meteen op het punt waar dit debat eigenlijk over zo moeten gaan.

Waarom wordt er zoveel gefraudeerd en waarom worden de limieten van de fiscale wet zover uitgerokken? Wel, omdat de fiscale druk in dit land zo hoog is en omdat de fiscale wet zo ingewikkeld is dat een goede fiscale adviseur altijd wel een achterpoortje vindt om de te betalen belasting te "optimaliseren". Wie is daar uiteindelijk dan het grote slachtoffer van? De kleine man die Van der Maelen en co net beweren te verdedigen.

Laat ons dan ook de belastingdruk verlagen (niet: verschuiven) en de bezem halen door de fiscale wetgeving. Dat een belastingverlaging niet noodzakelijk de belastingopbrengsten doet dalen, integendeel zelfs, bewijst de verlaging van de registratierechten op verkopingen van woningen en op schenkingen. Laat ons daar de prioriteit aan geven. Alle andere oplossingen zijn dan ook slechts Kurieren am Symptom.

Dat Van der Maelen daar eens over nadenkt in plaats van op buitengewoon ergerlijke wijze doemsvoorspellingen de wereld in te sturen over hoe we de pensioenen niet meer zullen kunnen betalen als we die fraudeurs niet gaan aanpakken. Bah.

2 Comments:

At 8/1/06 17:28, Anonymous Anoniem said...

Zit er geen tegenstrijdigheid in wat je schrijft?
Je pleit voor het verlagen van de belastingdruk, maar tegelijk juich je hogere belastingopbrengsten toe bij verlaging van de tarieven.

Als je de belastingdruk wil verlagen, moet je dan niet de tarieven zodanig doen dalen dat ook de belastingopbrengst daalt?

 
At 9/1/06 09:33, Anonymous Anoniem said...

@Johan B: ik wil enkel zeggen dat het argument van de socialisten dat een daling van de tarieven de belastingopbrengst doet dalen niet noodzakelijk opgaat, dus de angst die de socialisten de mensen aanpraten dat de pensioentjes niet meer betaalbaar zullen zijn, is ongegrond.

De uitdaging is om de procentuele belastingdruk naar beneden te halen, het maakt niet uit dat we evenveel belasting betalen als we rijker zijn geworden. Dat is evenwel niet evident door de progressiviteit van ons belastingstelsel: als je door de verlaging van de tarieven aangemoedigd wordt om meer te werken en je meer verdient, dan kom je in een hogere schijf terecht en betaal je op het einde van de rit in procenten misschien evenveel of zelfs meer belasting dan voordien.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>